Onderhoud van jouw site

‘Waarom moet een site wordt onderhouden?’ vraag je je misschien af. Om het begrijpelijk te houden maken we ook hier de vergelijking met de auto. Pleeg je geen onderhoud aan de auto? Dan kan je zo maar langs de kant van de weg komen te staan. En als het profiel op je banden zo goed als verdwenen is, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Lees verder voor een korte (en begrijpelijke) uitleg…

Waarom heeft een site (CMS) onderhoud nodig?

Sites worden meestal gebouwd in Content Management Systemen (CMS) zoals WordPress. Deze CMS-software stelt jou als klant in staat om zelf in te loggen en bijv. teksten en afbeeldingen toe te voegen of bestellingen te verwerken. Zo’n Content Management Systeem (CMS) en andere (gekoppelde) systemen moeten regelmatig worden geupdate om o.a.:

  1. Gebruik te maken van nieuwste technieken & functionaliteiten
  2. De site snel te houden zodat bezoekers deze niet voortijdig verlaten
  3. De site veilig te houden zodat deze niet eenvoudig kan worden gehackt

Wordt de site niet regelmatig onderhouden? Dan is de kans groot dat je niet optimaal gebruik maakt van de laatste technieken & functionaliteiten, de site steeds langzamer wordt en het zomaar kan gebeuren dat jouw hele site zomaar offline raakt.

Jouw site snel en goed bereikbaar

Als eigenaar wil je natuurlijk gewoon dat jouw site goed bereikbaar blijft en dat bezoekers de site zonder problemen kunnen blijven bezoeken of hun bestelling kunnen plaatsen. Net zoals je wilt dat jouw auto blijft rijden en deze je van a naar b kan brengen.

Om hiervoor te zorgen is het belangrijk dat de site altijd up to date is en niet draait op sterk verouderde versies van bijv. de CMS-software zelf, of oude versies van de plugins en andere onderdelen van de site. Het goede nieuws; dit onderhoud kunnen wij voor je uit handen nemen. Het slechte nieuws; dit kost tijd en dus geld.

Tijdig onderhoud vooraf is echter altijd verstandig omdat het je enorm veel frustratie en misgelopen omzet bespaart op de lange termijn. Je beseft het je misschien niet direct, maar het kost daarom vaak veel meer tijd en geld als je géén onderhoud pleegt (en achteraf problemen moet oplossen) dan wanneer je dit vooraf en op tijd doet.

Voorkom frustraties en teleurstelling: kies voor onderhoud

De keuze of je jouw site wilt laten onderhouden ligt uiteindelijk bij jou als klant. We willen je absoluut niet dwingen om dit te laten doen, maar zien het wel als onze plicht om jou als ondernemer duidelijk aan te geven wat de mogelijke risico’s zijn als je hier niet voor kiest.

👍 Ons advies: het is veiliger rijden in een goed onderhouden auto en datzelfde principe geldt ook voor een goed onderhouden site. Voorkom daarom narigheid zo veel mogelijk en houd je site veilig en up-to-date! Benieuwd naar de kosten? Bel, WhatsApp of e-mail ons even en vraag naar de mogelijkheden en een voorstel voor onderhoud voor jouw site.

 

Veelgestelde vragen over site onderhoud

Zit het onderhoud niet bij de eenmalige investering?

Voor de ontwikkeling van de website of webwinkel wordt vaak een eenmalige investering gedaan. Voordat de site online wordt geplaatst, lopen we deze samen stap voor stap door om te bepalen of alles naar wens is. Nadat wij het er beiden over eens zijn dat de site online geplaatst kan worden, wordt deze live gezet en 100% functioneel en werkend opgeleverd. Problemen die binnen 3 maanden na oplevering plaatsvinden worden kosteloos opgelost. Het ‘onderhoud’ in die eerste periode is dus bij de eenmalige investering inbegrepen.

Treden er na deze 3 maanden problemen op, dan kan MaticMarketing ingeschakeld worden om te ondersteunen bij het analyseren en oplossen van de problemen.

Waarom is onderhoud niet gratis?

Er zijn web- en/of marketingbureaus die website onderhoud er ‘gratis bij’ lijken te doen. En het klopt, soms rekenen zij niets voor het daadwerkelijke onderhoud zelf, maar realiseer je goed dat het onderhoud van een site kost tijd en niemand werkt voor niets. Daarom lijkt het website onderhoud dat deze partijen aanbieden inderdaad soms gratis, maar in werkelijkheid rekenen die bureaus (meer) geld voor andere zaken om voor dit ‘gratis’ website onderhoud te compenseren. Als dit het geval is, zie je vaak dat er onvoldoende tijd aan dit ‘gratis site onderhoud’ wordt besteed omdat het hen simpelweg niets of te weinig oplevert. Het wordt afgeraffeld waardoor jij een grotere kans loopt op een gehackte (en in het ergste geval een offline) website.

Om het onderhoud structureel goed op te pakken doen wij het anders. MaticMarketing werkt met een partner die al dit soort technische zaken regelt. We hebben gemerkt dat het beter is om dit technische werk aan echte developers over te laten die specialist zijn op dat gebied. Dit onderhoud verloopt via het onderhoudsabonnement.

Maar ik betaal maandelijks toch al voor de site?

Als je een onderhoudsabonnement hebt afgesloten dan is dit inderdaad al geregeld. Maar in veel gevallen is dit niet zo en wordt er alleen betaald voor bijv. de hosting of andere (online) marketing gerelateerde diensten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan e-mail- of social mediamarketing of extra’s (ook wel ‘add-ons’ genoemd) aan de site/shop zoals een e-mailkoppeling, een spaar- of wachtlijst systeem. Tip: controleer jouw factuur of overeenkomst dus goed of te checken of het onderhoud een onderdeel is van de diensten die jij afneemt.

Let op: onderhoud van de webserver (hosting) zelf is NIET hetzelfde als onderhoud van de website of webshop. Bekijk deze pagina voor meer informatie over domeinen en hosting.

Wat valt er onder het onderhoudsabonnement en wat niet?

Het onderhoud is bedoeld om de site in een goede technische conditie te houden. Als er iets is dat niet werkt, maar het wel altijd heeft gedaan, dan is dat iets wat onder het onderhoud valt. Nieuwe toevoegingen zoals bijv. het aanpassen van de lay-out of toevoegen van een banner horen hier niet bij en vallen onder ontwikkeling.

‍Zijn web site onderhoud & webhosting onderhoud dan 2 verschillende dingen?

Jazeker! ‍Webhosting zorgt dat jouw site toegankelijk is voor bezoekers en dat deze op een veilige plek staat en doorlopend wordt gescreend en geoptimaliseerd. De site zelf heeft daarnaast ook onderhoud nodig zodat de techniek van de site up to date is en hackers geen mogelijkheid krijgen om in te breken. Vaak denken ondernemers dat onderhoud voor de site ook in de prijs van onderhoud van de webhosting zit, dit is dus absoluut niet het geval.

Om terug te komen op het voorbeeld van de parkeergarage: kom je na een uurtje sporten terug bij je auto en start deze niet? Dan kan de beheerder van de parkeergarage (webhosting onderhoud) hier weinig aan doen. Hij zorgt voor een veilige parkeerplek en niet voor het onderhoud van jouw auto (site onderhoud).

Onderhoud is toch simpel?

Het onderhouden en updaten van websites en webshops lijkt misschien simpel maar door de complexe structuur en vele verschillende onderdelen is dat vaak niet het geval. Bij elke update is een backup noodzakelijk. Het maken van een backup van de bestanden en database is iets waarbij je maar beter goed kan weten wat je doet. Plugins bijvoorbeeld, worden gemaakt voor een bepaalde WordPress en/of WooCommerce versie. Als de ene een update krijgt, dan kan het zomaar zo zijn dat een andere (deels) niet meer werkt.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties.

Geef een reactie

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *