Alles over hosting, domeinen & onderhoud

De meeste ondernemers zijn vaak niet op de hoogte van allerlei technische termen die te maken hebben met websites, webshops & hosting. En dat is volkomen begrijpelijk. Als ondernemer focus je op datgene waar jouw onderneming in uitblinkt en het liefst niet in allerlei ingewikkelde (en voor velen vaak enorm saaie 😄) technische (rand)zaken.

Om de juiste beslissingen te kunnen maken is het alleen wel belangrijk om een aantal basis elementen van websites, hosting en bijbehorende zaken goed te begrijpen. Denk aan vragen als: Wat is webhosting precies? En waarom is het onderhoud van een website of webshop zo belangrijk? In dit artikel leggen we je dat op een begrijpelijke manier aan je uit! 💪🏻

Domeinnamen en hosting

Een domeinnaam is een unieke naam op internet (zoals google.com). Een domeinnaam alleen is echter niet genoeg om een website of -shop aan jouw bezoekers te kunnen laten zien. Hiervoor heb je hosting nodig. Deze hosting staat vaak (maar niet altijd) bij dezelfde partij als de domeinnaam.

Vaak zijn er gespecialiseerde hosting providers die zich volledig focussen op een bepaalde vorm van hosting (bijv. WordPress hosting). Tegenwoordig heeft bijna iedere webhoster wel een ‘Wordpress’ pakket, maar er zijn slechts een handvol specialisten die hier dag-in dag-uit mee bezig zijn en daardoor ook echt uitblinken in wat ze doen.

Wat is webhosting precies?

Web servers (ook wel ‘hosting’ servers genoemd) worden wel eens vergeleken met auto’s en een garage. De web server (hosting) is een grote garage waar auto’s (sites) geparkeerd staan. Die garage is nodig om auto’s te parkeren en zorgt voor beveiliging met medewerkers, camera’s en controles tijdens het in- en uitrijden.

Web servers worden doorlopend onderhouden, beveiligd en geoptimaliseerd. Dit is een constant proces waarbij de servers ‘realtime’ worden gemonitord en onderhouden. Deze processen kosten uiteraard tijd en geld. Je betaalt voor het plekje en de veiligheid daarvan; beveiliging inclusief webruimte en de optimalisatie om jouw site zo snel mogelijk te maken: dit zijn de kosten voor jouw hosting.

Veel (vaak kleinere) sites delen de ‘garage’ (dit heet dan een ‘shared hosting server’), maar bij grote sites is deze ‘garage’ (dedicated hosting server) volledig ingericht voor slechts 1 ‘auto’ (site) en is alles geoptimaliseerd om deze site zo snel mogelijk te laten draaien en zo goed mogelijk te beveiligen. Er wordt doorlopend gekeken welke zaken er aangepast kunnen worden om de site zo snel mogelijk te laten presteren.

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties.

Geef een reactie

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *